2018. július
H
K
Sz
CS
P
Szo
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Összes program megtekintése ›

Márianosztra - Nagyirtás erdei vasút

Új pálya nyílt meg a kisvasutazás szerelmesei előtt

Magyarország vadregényes hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt.

A korábbi két szakaszt összekötő Márianosztra és Nagyirtáspuszta közötti pálya kiépítésével teljes kisvasúti vonalon, a 3 szakaszon összehangolt menetrenddel jár a kisvasút immár Szobtól Nagybörzsönyig. Ha teljes hosszában végig szeretne utazni a 21 km-es vonalon, érdemes számításba venni, hogy jelenleg kétszer át kell szállni, és 3 menetjegyet kell megváltani.

A kisvasút április 01 - otóber 31 közt hétvégeken, továbbá június 01 - augusztus 31 között pénteken is közlekedik.

A részletes menetrendet az almenüpontban találja.

Különvonat igénybevételére is van lehetőség, részletes információért kérjük, hívja a +36 20/4687-145 telefonszámot.”

Márianosztra-Nagyirtás kisvasút

Az Ipoly Erdő Zrt. fejlesztésének keretében a mintegy 7 kilométer hosszúságú, keskeny nyomtávú erdei vasúti pálya visszaépítésével megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés a Szob-Márianosztra és a Nagybörzsöny-Nagyirtáspuszta kisvasúti vonalak között, és a vasútvonal történetében először megteremtettük a személyforgalom lehetőségét a belső-börzsönyi szakaszon is. Az országban egyedülállóan kanyargós és meredek pálya megépítéséhez,  az 1,1 milliárd forintot meghaladó értékű fejlesztéshez az EU kiemelt pályázata 600 millió, a Földművelésügyi Minisztérium 300 millió forint összegű támogatást nyújtott, amit az erdőgazdaság a saját forrásaival egészített ki.


Nagyobb térkép

A Márianosztra-Nagyirtáspuszta Erdei Vasút mostani működtetéséhez több ok vezetett, hiszen a Szob – Nagybörzsöny pálya teljes vonalhosszban soha nem volt személyforgalom számára megnyitva. Ez a középső szakasz újjáépítésével csak most valósulhat meg először. A másik két kapcsolódó szakasz felújítása az elmúlt évtizedben külön-külön történt meg. A különféle pályázati forrásokat bevonó Önkormányzatok a pályázataikban vállaltak betartására kialakították saját működtetési és üzemeltetési formáikat, illetve vasúti járműparkjukat pályaszakaszuk speciális igényeihez igazították. Ezen okok miatt tehát külön üzemeltetők látják el a vasúti forgalom lebonyolítását. A vasúti szakaszok üzemeltetői számos erőfeszítést tettek azért, hogy minél összehangoltabban tudják az utasok szállítását megoldani.

A Márianosztra-Nagyirtáspuszta közötti szakaszon a gördülő állomány fejlesztése folyamatos, és abban az esetben, ha az erre a szakaszra éppen most készülő motorvonat is munkába áll, a nagyobb utasforgalom is könnyebben kezelhető lesz.

Márianosztra-Nagyirtás kisvasút


Az új pályaszakasz vonalvezetése, lejtése és tájesztétikai értéke egyaránt kuriózum. Szob és Nagybörzsöny között hazánk egyik legkanyargósabb, és leghosszabb hegyvidéki erdei vasútján utazhatunk. A Szob-Nagyirtáspuszta közötti nyomvonal több mint 300 métert emelkedik, legmagasabb pontján eléri a 425 métert majd Nagyirtáspuszta után közel 200-at süllyed. Ennél magasabbra hazánkban csak budapesti Gyermekvasút kapaszkodik, az is csak tíz méterrel. A fejlesztés attrakció és szolgáltatás is egyben: a környezettudatos erdei turizmus valamennyi válfaja számára utat nyit a Börzsöny belső régiójának egyedülálló értékei felé, növelve a térség turisztikai vonzerejét.

A kisvasutazást érdemes más programokkal összekötni, hiszen ez a térség és a Börzsöny egésze több napos itt tartózkodásra kiváló lehetőségeket kínál. A Dunakanyarban lévő Bringa- és InfóPont további segítséget nyújt a térség aktív felfedéséhez (Cím: 2636 Nagymaros, Fő tér 1., Telefon: +36 (20) 232-4246, E-mail: fapedal@gmail.com, +36 30/336-3902, GPS: 47.788888, 18.960644).

A túrautakban bővelkedő Börzsöny és az Ipoly völgye igazi gyöngyszem az aktív időtöltés kedvelői számára.

A csóványosi vagy éppen a hegyestetői kilátóból kitekintve szélesre nyílik a látómező, előtérben a börzsönyi és dunakanyari tájképpel.

A Börzsöny hazánk kisvasutakban leggazdagabb hegysége, a tájegység délkeleti részén a királyréti, északon a kemencei erdei vasút várja a túrázókat.

A város zajától távoli, kulturális látnivalókban gazdag börzsönyi települések között olyan nevezetességeket találhatunk, mint a márianosztrai híres búcsújáró templom, Drégely vára vagy épp a Honti-szakadék.

A páratlan szépségű környék felfedezésére érdemes több napot szánni, melyhez igazi erdei szálláshelyek jelentenek menedéket a megfáradt utazók számára. A Tolmács-hegyi csúcsfordító közelében lévő Kisirtáspusztai Hegyi Menedékház, a Zebegényi Sátortábor és a panzió jellegű Tóvik Vendégház szolgáltatásaik, felszereltségük és a magas minőségi kiszolgálás által váltak kedveltté.

Minden adott a legtökéletesebb erdei iskolai programok, osztálykirándulások lebonyolításához! Az Észak-Börzsönyben Kemencén, illetve Bernecebarátin a Domszky Pál erdei iskola és matracszállás, valamint a Börzsöny és a Cserhát kapujában, Szendehely-Katalinpusztán a szálláshelyet is magában foglaló Katalinpusztai Kirándulóközpont a legkedveltebb kirándulóhelyek közé tartozik.

További, valamennyi korosztálynak megfelelő erdei szálláshelyeinket ajánljuk minden természetet kedvelő vendégünknek.

A kisvasúthoz közel az alábbi szállásainkat ajánljuk:

Kisirtáspusztai Hegyi Menedékházak és Sátorhely

A házakban a Nagybörzsönyi Erdei Vasút megállóhelyén, a Tolmács-hegyi csúcsfordító tőszomszédságában összesen 30 fő szállásolható el, továbbá 70 fő részére sátrazási lehetőség is van.

Tóvik vendégház

A Magas-Börzsöny kapujában, Szokolya külterületén lévő, házias és vadételeket egyaránt kínáló, családias hangulatú, panzió jellegű szálláshely.

Zebegényi Erdei Sátortábor

Zebegényben, a Gründl réten, csendes, gyönyörű erdei környezetben 6 fős sátrak, épületben vizesblokk és konyha, továbbá vezetett kirándulások, éjszakai túra és vadles várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat. Családok, baráti társaságok hétvégi és nyári kirándulásai során és iskolák táborhelyeként is jó helyszínválasztás.

https://www.facebook.com/ipolyerdozrt